Ha nem szoktad túlzásba vinni a köretek variálását, akkor remélem most kedvet kapsz ahhoz, hogy a rizsen és a bulguron túlmenően olyan alapanyagokkal is kísérletezz, amikkel eddig nem. Főleg akkor, ha oda kell figyelned a bevitt szénhidrát mennyiségére.
Érdemes természetesen szem előtt tartani, hogy mik azok a zöldségek, amik egyébként szezonálisak. Ugyanis ezzel számos plusz pontot szerezhetsz, főleg, ha nem a szupermarket polcáról emeled le. Legjobb nyilván, ha magad termeszted meg a zöldségeket, hiszen akkor pontosan tudod, milyen földben termett, kapott-e bármilyen növényvédő szert. Én ebben az évben a paradicsomot, a paprikát, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet termesztettem meg a családi nyaraló kiskertjében, de jövőre tutira emelem a tétet. :)
Ha már meg kell venni a zöldséget, természetesen jobb azt beszerezni a helyi piacon. Amiket most szeptember-októberben biztosan megtalálsz és az életmódodnak is kedvezel vele:
Fotó: Unsplash (Reinaldo Kevin)
- brokkoli (alacsony ch-tartalom)
- cékla
- csicsóka
- káposztafélék
- fekete retek (nagyon alacsony a ch-tartalma: 2g/100g)
- leves zöldségek: karalábé, sárgarépa, petrezselyem
- zellergumó
- spenót (szintén 2g/100g)
- tök, patisszon
- padlizsán
- kelbimbó
- édesburgonya
Ezek a szezonban a személyes kedvenceim, persze a gyümölcsök (szeder, birsalma, áfonya) és a különböző gombák sem maradhatnak ki egy-egy piacos körút során.
Ha szeretnéd a hagyományos burgonyát csökkenteni az étrended esetében, akkor helyette a csicsóka, a zeller és az édesburgonya lehet szuper alternatíva.
Ha szereted a rizst, bulgurt, kuszkuszt, gerslit, akkor ezeket is nyugodtan feldobhatod szinte bármelyik szezonális alapanyaggal, akár össze is keverheted őket. Egy kicsit rugaszkodj el a megszokott dolgoktól, kísérletezz!